5Groningen

5Groningen maakt van Noord-Groningen dé proeftuin voor de nieuwste generatie mobiel internet: 5G. Ondernemers en non-profitorganisaties werken samen met experts om toepassingen van 5G te testen. Denk daarbij aan zelfrijdende auto’s en bussen of realtime data analyseren terwijl er een drone over de akkers vliegt.

Koploper met behulp van 5G

Economic Board Groningen heeft het 5Groningen programma geïnitieerd om te onderzoeken hoe 5G nieuwe innovaties kan versnellen en creëren. Een belangrijk doel is om MKB-bedrijven in Noord- en Midden-Groningen koploper te maken in hun sector met behulp van 5G. Binnen het 5G fieldlab werken ondernemers en non-profit organisaties samen met experts uit de telecom, kennisinstellingen en overheid om toepassingen van 5G te testen. 

Thema's

De testen doen we binnen zeven thema’s:

  • Energie
  • Verkeer & logistiek
  • Leefomgeving
  • Zorg
  • Landbouw
  • (Smart) Industry
  • Educatie 
  • Diversen

Op de website www.5groningen.nl lees je het laatste nieuws over de 5G-pilots die worden uitgevoerd binnen 5Groningen. Schrijf je ook meteen in voor de nieuwsbrief!

5G Fieldlab

In het 5G Lab op Zernike in Groningen worden de eerste proeven gedaan. Daarna wordt ‘in het groot’ getest in het 5Groningen Fieldlab: ’s werelds eerste testveld voor toepassingen met 5G op het platteland.

Partners

5Groningen is een programma van Economic Board Groningen. 5Groningen heeft 11 partners: Economic Board Groningen, KPN, Agentschap Telecom, VodafoneZiggo , Ericsson, TNO, Huawei, Rijksuniversiteit Groningen, Surf, Hanzehogeschool Groningen en VMware/DellEMC.

Daarnaast is 5Groningen in 2018 een nauwe samenwerking gestart met de European Space Agency (ESA) unit Business Applications (BA). Beide partijen gaan testen hoe 5G en satellietinformatie elkaar kunnen aanvullen en versterken. 

Vragen of meedoen?

Heb je een vraag of heb je een goed idee voor een 5G-pilot? Neem dan contact op met Peter Rake, programmamanager 5Groningen. Kijk voor meer informatie op www.5groningen.nl

Peter Rake

Peter Rake

Programmamanager 5Groningen

+31653698984
prake@ebgn.nl